Sant Quintí amb Ucraïna.

Dilluns, 7 de març de 2022 a les 00:00

L’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona ha creat aquest espai al web municipal destinat a recopilar tota la informació facilitada per institucions o ens en relació a serveis, campanyes, protocols i procediments a fi de facilitar una resposta humanitària eficaç i oportuna a les zones afectades d’Ucraïna: Sant Quintí amb Ucraïna.

Davant l'onada solidària, el consistori vol fer arribar a la ciutadania les principals recomanacions per garantir que les actuacions que es duguin a terme siguin efectives.

Totes les accions impulsades pel consistori es fan seguint les instruccions de persones expertes en conflictes internacionals i a l’empara de les administracions competents i organitzacions amb experiència contrastada en cooperació internacional.

Com podem ajudar?

Existeixen dues grans línies per donar suport a la població ucraïnesa: la tramesa d’ajuda urgent i la gestió de l’acollida de persones refugiades.


Acollida de famílies

Totes aquelles persones que vulguin oferir allotjaments o places d'acollida pels refugiats ucraïnesos en un futur proper, que es posin en contacte a través d'aquest formulari web per tal de centralitzar les dades i poder-les canalitzar al Comitè d’Acollida a les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya.  

Passada aquesta primera fase d'acollida, les persones refugiades seran derivades als municipis i Sant Quintí de Mediona també s'ha posat a disposició per fer aquesta acollida que es calcula que, en cas de ser necessària, es produïria en un termini de 4 a 6 mesos.

En el cas de persones particulars que decideixin acollir per iniciativa pròpia i sense seguir els canals oficials establerts, és important que n’informin a la Generalitat de Catalunya per tal que les persones refugiades puguin ser registrades i que no quedin excloses dels ajuts i suports que necessitin a través de 012 o enviant un correu electrònic a comiteacollida.igualtat@gencat.cat.


Què s'ha de fer per acollir infants i adolescents sense cap familiar a càrrec?

Quant a l’acolliment d’infants i adolescents sense cap familiar a càrrec seu, el govern diu que el procediment s’ha de fer per les vies legals del sistema de protecció de la Generalitat. D’acord amb la llei de drets i garanties d’infància i adolescència, s’estableixen unes quantes modalitats d’acolliment familiar.

La Generalitat en destaca tres:

 • Acolliment familiar d’urgència. Tindrà una duració màxima de sis mesos i té per objectiu determinar les circumstàncies que permeten de decidir la mesura de protecció més adequada, especialment en menors de sis anys. Un cop hagi passat aquest període de mig any, l’acolliment d’urgència no es podrà prorrogar.
 • Acolliment familiar temporal : Té caràcter transitori perquè es preveu que el menor torni amb la seva família o bé perquè s’adopta una mesura de protecció més estable. Té una duració màxima de dos anys, tret que l’interès superior del menor aconselli de prorrogar-lo.
 • Acolliment familiar permanent: Es constituirà quan s’acabi l’acolliment temporal perquè la reintegració familiar no és possible, o bé directament en casos de menors d’edat amb necessitats especials o quan les circumstàncies i la de les famílies ho aconsellin.

S'ha creat un circuit d’urgència per agilitzar i simplificar el procediment d'acollida de menors sense tutors legals:

 1. Enviament de la informació i obertura de l'expedient.
 2. Actuació de l'equip: primera valoració i estudi provisional de la família d'emergència.
  • Contacte amb la família.
  • Visita al domicili i entrevista.
  • Emissió de l'informe.
 3. La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) n'assumeix la tutela i s'atorga la guarda provisional a la família. També es tramita l'escolarització, la targeta sanitària, etc.
 4. Formalització i seguiment de l'acolliment per part de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA). També es gestiona el dret a la prestació per acolliment.

Si detectes algun cas d'un infant d'origen ucraïnès a qui calgui regularitzar la situació d'acolliment familiar, truca al telèfon 116 111.


Si vull fer donatius, per què és millor enviar diners?

Totes les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny, insisteixen que no és recomanable enviar materials a les zones dels conflictes i que és molt millor fer donatius econòmics. Segons aquestes entitats, els materials triguen massa a arribar i sovint es perden o deterioren durant el trajecte. A més, el cost de transport comporta una despesa addicional que, sovint, excedeix el valor dels materials que s’envien.

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, una organització formada per ajuntaments catalans, canalitza ajudes a través d'aquests comptes:

 • BBVA, codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
 • CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

La informació que s'ha rebut fins ara sobre les recollides  de material a Catalunya és preocupant, ja que el transport de materials cap a Ucraïna està sent molt difícil. En el cas de medicaments, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport. Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra. 

 

Si les entitats d'ajut humanitari disposen dels diners, els gestionen millor perquè poden identificar les necessitats concretes i comprar els productes realment necessaris en cada moment. A més, aquestes compres comporten una injecció econòmica en territoris que es troben en situacions econòmiques precàries i molt difícils.


Guia de recursos

 

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat publica una guia que detalla les diverses vies de protecció per a la població ucraïnesa desplaçada. 

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament publica un seguit de recomanacions i desaconsella les recollides de material solidàries als municipis.

Davant la crisi humanitària que ha provocat la invasió russa, i la multitud de consultes, Lafede.cat dona algunes pautes sobre donacions i com canalitzar l’ajuda a Ucraïna i l’esperit solidari de la ciutadania.

L'Institut Català Internacional per la Pau ofereix un recull d’articles i textos d’opinió amb perspectiva pacifista.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 19:18