Casa del General Weyler

Edifici construït entre els s. XVIII-XIX i que antigament era un hostal de la família Santacana.

Durant la tercera guerra carlina va arribar a Sant Quintí Valeriano Weyler i Nicolau (Palma de Mallorca, 1838, Madrid 1930) amb un batalló de soldats, tot seguint les partides carlines que sovintejaven pel Penedès. En aquesta casa va conèixer la Teresa, filla del Maurici Santacana. No gaire temps més tard es van casar i van anar a viure a Madrid.

Weyler va participar, com a militar, en la lluita contra la insurrecció de l’illa de Cuba on va arribar a ser governador i capità general. Allà se’l va conèixer com “el tigre de la manigua” per les seves estratègies i pràctiques de guerra (precursor dels camps de concentració).

Va arribar a ser ministre de la Guerra, Capità General de Catalunya, gran d’Espanya, marquès de Tenerife i duc de Rubí. Tant ell com la seva dona van ajudar força a la gent de Sant Quintí i, a canvi, l’ajuntament els tenia en molta consideració fins al punt de posar-li el seu nom al carrer.

L’any 1931, el seu fill Valerià va llegar una casa a la vila de Sant Quintí, perquè s’obrís un centre d’acollida de nens pobres.

Darrera actualització: 14.06.2018 | 13:11