El Mediona

Sant Quintí de Mediona és un municipi de l'Alt Penedès. Està situat al nord de la comarca, a la vall mitjana de la conca del riu Mediona-Riudebitlles. Aquest riu de 32 Km neix a la Llacuna i desemboca a l'Anoia, al terme de Sant Sadurní. Aquest afluent de l´Anoia un cop passat el terme de Sant Quintí rep el nom de Riudebitlles.

El Mediona després de passar el congost del castell arriba a Santana, indret situat al límit del terme de Sant Quintí, i és a partir d'aquest lloc, on el riu comença a rebre un fort desnivell amb els afloraments de les Deus, per on s’escola l’important aqüífer de Carme-Capellades i és en aquest punt on el riu ha de salvar els salts de les Deus, lloc amb el desnivell més pronunciat de tot el recorregut i rebent pel nord, les aigües el torrent de Bramat, que baixa de la serra de Clivelleres. 

És a partir de les Deus on el riu porta aigua d’una manera continuada tot gràcies a l’aportació de les fonts, la font del Canyet i més endavant la font de la Tria. També per la part sud, entre les Deus i la Muntanyeta (el límit del terme), el riu rep l'aigua de nombroses torrenteres de les quals s’han de destacar el torrent de Can Gallego (que a la vegada rep les aportacions del torrent del Xop i del torrent de la Cabanyeta, que neixen entre la serra de Clivelleres i el Montpedrós), i el torrent de Can Fesol, que baixa de la plana de les Toses. Per la part nord, a l’altura de la Noguera Baixa, el Mediona, rep les aigües del torrent de la Remugosa i del  torrent de Barquies, els quals baixen des del pla del Corral Nou i uns metres més enllà de la Noguera Baixa el riu entra al terme de Sant Pere de Riudebitlles.

Aquest cabal d’aigua és el que dóna vida a Sant Quintí. Al llarg dels segles s´han construït rescloses, recs i basses, per l'aprofitament de l'aigua del riu, com la; resclosa de Cal Mallofré (o del Vidal) que dóna pas al rec de Dalt, resclosa del Moré que dona pas al rec del Moré, resclosa del Pèlag del Fregaire que dóna pas al rec dels antics molins de les Deus, resclosa de Baix que dóna pas al rec de Baix (o de les Deus), el rec de cal Tori (actualment desaparegut), la resclosa de Ca l´Oliver que dóna pas al rec de Ca l’Oliver, la resclosa de la Noguera (avui desapareguda) que donava pas al rec de la Noguera i la resclosa de la Passada que dona pas al rec de Sant Pere.

Darrera actualització: 07.09.2020 | 20:13