Creació d'una comunitat energètica a Sant Quintí

Dilluns, 27 de març de 2023 a les 00:00

L’Ajuntament avança cap a la sobirania energètica i aposta per l'energia verda amb la creació d'una comunitat energètica a la vila. 

Tots els ciutadans que estiguin interessats en formar-ne part podran registrar la sol·licitud fins al 31 de maig. Saps quins avantatges pots obtenir com a ciutadà? T’ho expliquem!

Què és una comunitat energètica?

Una comunitat energètica és una agrupació de persones, entitats o empreses que es beneficia conjuntament de les mateixes instal·lacions locals de generació elèctrica. Es tracta d’un model que té com a principal objectiu generar energia renovable, fomentar l’autoconsum i reduir la dependència dels combustibles fòssils.

Quins beneficis puc obtenir?

  • Més facilitats. L’Ajuntament cedirà teulades públiques per instal·lar les plaques fotovoltaiques, facilitant d’aquesta manera que tothom pugui accedir a aquest tipus d’energia.
  • Energia més barata. El sistema afavoreix l’estalvi econòmic al fomentar l’autoconsum a través d’una instal·lació pròpia. La inversió inicial s'amortitza en pocs anys.
  • Cuidar el planeta. Aquest model permet avançar cap a la transició energètica, reduint les emissions de CO2 i la dependència dels combustibles fòssils.
  • Sobirania energètica. Aquest tipus d’energia no depèn de les companyies que controlen el mercat, que utilitzen majoritàriament combustibles fòssils, cars i poc ecològics.

Com funcionarà a la pràctica?

La comunitat energètica operarà a partir de la creació d’una persona jurídica basada en la participació oberta i voluntària. Estarà controlada per socis o membres, que poden ser persones físiques, PIMES o entitats locals que decideixin formar part de la mateixa. Cada soci comprarà una inversió en KWp (pic) i rebrà l’energia generada per aquesta potència com a descompte d’autoconsum en la factura que tingui amb l'operador que vulgui.

Quin cost tindrà?

La inversió inicial suposa la constitució de l’associació i la compra i instal·lació de les plaques solars (pagament únic). La quota de gestió del servei és anual. L’import definitiu dependrà del nombre final d’interessats i d’un estudi específic per a la posada en marxa de la comunitat energètica a Sant Quintí. També s’estudiarà la viabilitat d’obtenir subvencions atenent a les característiques finals del projecte.

Quines són les fases del projecte?

  • Campanya per registrar el nombre final d’interessats (fase actual)
  • Estudi per definir els detalls del projecte a Sant Quintí.
  • L’Ajuntament cedirà les teulades per instal·lar les plaques fotovoltaiques que hagi adquirit la comunitat energètica.

Hi estàs interessat?

Tots els interessats que vulgueu formar part de la comunitat, podreu adreçar-vos fins al dimecres 31 de maig a l’Ajuntament per registrar la vostra petició: presencialment, presentant la butlleta al Punt d’Informació, per e-mail, enviant la vostra petició a st.quinti@diba.cat amb l’assumpte “Comunitat energètica”, o bé per telèfon, al 93 899 80 28.

Més informació

  • Es posa a disposició un full informatiu (adjunt).
  • Pots assistir a la sessió de resolució de dubtes el proper dijous 30 de març, a les 20 h a la Sala Polivalent del Jardí.

També us podeu dirigir al Punt d'Informació de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 27.03.2023 | 09:52