Torna la Fira de Mata-degolla

Dimarts, 8 de novembre de 2022 a les 00:00

Després de dues edicions marcades per la pandèmia, els carrers de la vila es tornaran a engalanar per acollir l'esperada fira anual, que commemora la història de les viles cremades el 1714. 

L’esdeveniment combina representacions històriques i activitats amb la fira de productes artesans, a partir d’una proposta cultural i lúdica pensada per a tots els públics.

Titelles com a tret de sortida

La fira tindrà lloc el diumenge 13 de novembre, tot i que el tret de sortida serà el dissabte amb l’espectacle de titelles El Falcó i el príncep, a càrrec de la companyia Micro Troupe. La representació es basa en la història de Mir Geribert, senyor d’Olerdòla, un dels personatges més importants del Penedès al segle XI. La seva figura va encapçalar la revolta de la noblesa catalana contra la Casa Comtal de Barcelona en un moment en què el territori era marca de frontera entre el món cristià i musulmà. El Falcó i el príncep recupera la seva memòria històrica a partir d’una representació pensada per a un públic familiar.

Sant Quintí escenifica la vida al segle XVIII

La programació continuarà diumenge amb la recreació de diferents escenes de la vida al segle XVIII.  L’ambientació dels carrers de Sant Quintí mostrarà com era la vida al poble abans de l’arribada de l’exèrcit borbònic, mentre que el campament militar dels Miquelets de Catalunya presentarà la indumentària i el dia a dia dels soldats de l’època. A més, els més menuts podran gaudir d’una zona de jocs infantils ambientats en el Mata-degolla al nucli antic. En l’edició d’enguany es faran dues recreacions històriques: la crema de Sant Quintí, amb la col·laboració del Ball d’en Serrallonga, Isaac Morera i els canons de Quimet Pla; i l’afusellament de l’avi durant l’arribada de l’exèrcit, a càrrec dels Miquelets de Badalona i el grup teatral Entorn Produccions.

El valor de mantenir la història viva

En el marc de la fira, l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, amb el suport de Penedès Turisme, la Diputació de Barcelona i BCN+ Costa Barcelona, proposa continuar amb la sèrie de visites guiades pel municipi. Concretament, per conèixer l’evolució de la història de Sant Quintí com a vila cremada fins a l’etapa modernista. Les  inscripcions a la visita són limitades i es poden fer prèviament via el web santquintimediona.cat. Les places que quedin lliures es posaran a disposició dels interessats el mateix dia, a la carpa de l’Ajuntament.

Finalment, la fira acull, com és habitual, la presentació d’un llibre vinculat a la vila, en aquesta ocasió es tracta de “Cuques, bestioles, animalons i pipa-porrons”, a càrrec del Grup d’Estudis Quintinencs. Una proposta cultural que es completa amb l’obra de teatre “La filla del mar” d’Àngel Guimerà, que es representarà al Centre Cultural El Jardí com a cloenda, a càrrec del grup La Torre de les Gunyoles. Les entrades es podran adquirir el mateix dia, prèviament a la funció.

La raó històrica de la fira Mata-degolla

A principis de 1714 les tropes borbòniques van exigir un impost a la Vegueria de Vilafranca per a poder mantenir les seves tropes, però cap municipi del Penedès el va pagar. Com a resposta, el bàndol borbònic va enviar un grup de soldats amb l’objectiu de cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos els va emboscar i matar. Les tensions van augmentar i el duc de Pòpuli va enviar a 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona per acabar amb els rebels, com a represàlia. L’exèrcit borbònic va entrar a mata-degolla a la vila el 10 de gener de 1714, quan van cremar quasi totes les cases de la vila. Aquests fets històrics donen nom a la fira, una de les més antigues de Catalunya.

Us hi esperem!

Consulta el programa aquí.

Inscriu-te a la visita guiada en aquest enllaç.

 

Darrera actualització: 08.11.2022 | 15:00