Les bonificacions impulsades per l'Ajuntament afavoreixen la instal·lació de plaques solars a Sant Quintí

Dimarts, 24 de gener de 2023 a les 00:00

Les sol·licituds adreçades al consistori per fer aquest tipus d’instal·lacions s’han multiplicat per 10 des de la posada en marxa de la bonificació a favor de les energies renovables, que va començar a estar operativa el 2021.

Concretament, a Sant Quintí hi ha 31 nous habitatges que compten amb plaques solars o bé estan finalitzant el procés per a la seva instal·lació, 2 instal·lacions industrials i 1 comerç.

Els veïns i veïnes de Sant Quintí poden sol·licitar una bonificació del  50% per als habitatges unifamiliars i del 5% en habitatges plurifamiliars que s’aplica a l’impost sobre béns immobles (IBI). Els ciutadans i ciutadanes poden optar-hi sempre que la instal·lació tingui com a mínim una producció elèctrica per a l’autoconsum del 30% de la despesa energètica anual de l’habitatge, o bé dels serveis comuns, en el cas de les comunitats de veïns.

Creació d’una comunitat energètica a Sant Quintí

En aquesta línia, l’aposta per les energies renovables continua sent un dels eixos centrals en les polítiques impulsades del consistori per al 2023. L’Ajuntament presentarà aquest dijous 26 de gener el projecte per crear una comunitat energètica a Sant Quintí. La sessió informativa, organitzada en col·laboració amb l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, està oberta a tots els veïns i veïnes i pretén explicar els beneficis que poden tenir els ciutadans al formar part del projecte.

Volem facilitar l’accés a les energies renovables a partir de polítiques que es tradueixin en més eines i facilitats per als ciutadans. Amb la creació d’una comunitat energètica avancem cap a la sobirania energètica i la transició verda, i afavorim l’estalvi en la factura elèctrica gràcies a una millor gestió de l'energia”, afirma Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí de Mediona.

Bonificacions que afavoreixen la sostenibilitat

Les últimes ordenances fiscals, que van entrar en funcionament l’1 de gener, també inclouen noves bonificacions a les quals es poden acollir els ciutadans en matèria de sostenibilitatEls veïns i veïnes poden optar, entre d’altres, a una bonificació del 50% de la quota de l’impost a favor de les construccions o obres necessàries per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

En matèria de residus, també ha entrat en funcionament una bonificació del 10% sobre la taxa municipal per als usuaris que acreditin que fan un ús habitual de la deixalleria mancomunada de Sant Pere de Riudebitlles -caldrà acreditar un ús mínim de 8 vegades en l’últim any-. A més, s’ha establert una reducció del 10% de la quota tributària de la taxa de recollida d’escombraries per als usuaris que autogestionin la brossa orgànica a través de sistemes d’autocompostatge.

Pel que fa a la recollida de poda, el consistori facilita la prestació de serveis de neteja per a les parcel·les urbanes amb una mesura que estableix que els primers 6 sacs per domicili a l’any seran gratuïts -caldrà abonar 5€ per sac a partir del 7è sac-.

Respecte a l’equitat, també està operativa la bonificació de la quota de l’impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d’accés i habitabilitat de les persones amb diversitat funcional. Aquesta bonificació  ha passat del 50% al 90% per tal d’afavorir la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu de ciutadans.

Edificis municipals sostenibles

Finalment, la casa de la vila produeix energia solar per a l’autoconsum municipal a partir de plaques solars, la qual cosa permet disminuir la despesa elèctrica i la dependència dels combustibles fòssils. El 2022, el 38% de l’energia que es va utilitzar a l’Ajuntament procedia la instal·lació fotovoltaica que hi ha a la teulada de l’edifici. El sistema encara és més eficient que durant els mesos d’estiu perquè permet reduir considerablement la dependència de la xarxa elèctrica i potenciar l’autosuficiència -entre el maig i el setembre, més de la meitat del consum energètic de l’edifici va provenir de l’energia que proporciona aquest sistema-.

Darrera actualització: 24.01.2023 | 19:00