L’Ajuntament recorda la importància de contribuir al bon manteniment dels boscos per evitar incendis

Dimarts, 26 de juliol de 2022 a les 00:00

La col·laboració entre tots els agents implicats, des del consistori i els vilatans fins als propietaris dels terrenys forestals, és fonamental per garantir la protecció de l’entorn davant el risc d’incendi

L’onada de calor i la sequera extrema són factors de risc per a la protecció dels nostres boscos davant el perill d’incendis. En els últims dies, la Generalitat de Catalunya ha activat el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor, el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) i el Pla Alfa en determinats municipis.

Sant Quintí de Mediona es troba al nivell 2 (elevat) pel que fa al risc d’incendis, el que implica la necessitat d’adoptar una sèrie de mesures com la restricció de determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

El manteniment dels boscos, una peça clau

A nivell municipal, el consistori s’ha reunit amb l’ADF i els grups municipals, com és habitual en aquesta època, per revisar les actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit forestal. Entre les línies d’actuació més importants hi ha el bon manteniment dels terrenys forestals i els camins. Cal recordar que tots els boscos de Sant Quintí de Mediona són privats, per la qual cosa resulta fonamental unir esforços amb els propietaris per dur a terme accions de restauració forestal, gestió de la fusta i la millora de l’estat dels terrenys.

Què puc fer per prevenir incendis forestals?

Si ets propietari d’un terreny forestal:

Des del 2015,  l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona està adherit a l’Associació de Propietaris Forestals Serralada del Penedès, aquesta entitat compta amb un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona i Ajuntaments d’altres municipis, i executa tasques relacionades amb l’ordenació dels boscos, la restauració de zones afectades pels incendis i l’adaptació dels espais agroforestals als efectes del canvi climàtic.

Els propietaris de boscos es poden fer membres d’aquesta associació i beneficiar-se, entre d’altres, del suport que ofereix en matèria d’assessorament, suport tècnic, permisos i tràmits administratius. A més, l’entitat també rep subvencions que destina, cada any, a treballs de millora de zones forestals concretes.

Es tracta d’actuacions subvencionades al 100% per la Diputació que no tenen cap cost pels propietaris de terrenys forestals. Gràcies a l’adhesió a aquesta associació, en els últims anys s’han pogut dur a terme treballs d’aclarida de la plançoneda a Can Figueres que també s’iniciaran, properament, a Cal Llopart.

Si ets ciutadà del municipi:

La col·laboració ciutadana també és clau per contribuir a la protecció de l’entorn i actuar amb rapidesa davant qualsevol risc d’incendi. Per això, si vius al municipi, pots implementar aquestes accions en el teu dia a dia per facilitar les actuacions en aquesta matèria:

  • No llencis burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes.
  • Si vius en una casa, neteja el jardí de vegetació, mantingues una distància de 6 metres entre els arbres i evita que les capçades es toquin entre elles i a la façana.
  • No llancis coets, petards, focs d'artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill.
  • No utilitzis barbacoes que no estiguin autoritzades.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixis mai escombraries ni deixalles al bosc.
  • Elimina les branques que toquin la façana i allunya de la casa les reserves de llenya.
  • Tingues a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Compromesos amb la protecció de l’entorn

Des de l’Ajuntament treballem per garantir la protecció forestal a través de diverses actuacions. Sant Quintí de Mediona compta amb el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM), un document que s’ha actualitzat aquest any d’acord amb la realitat del municipi i que contempla els riscos que existeixen a la vila per donar una resposta adequada a les possibles situacions d’emergència. A més, també estem implementant un pla específic per al manteniment de camins com el Corral Nou o el camí de Cal Santpare a Can Bosquet, amb una dotació de 20.879,12€.  

Durant els mesos d’estiu, s’implementa el Pla de Vigilància Integral (PVI), impulsat per la Diputació de Barcelona, pel qual es compta amb patrulles que controlen l’estat de les zones forestals a Sant Quintí de Mediona i altres poblacions. El municipi també disposa de la brigada supramunicipal, que comparteix amb diferents municipis de la zona per executar tasques de suport, a més d’informadors que fan tasques de conscienciació ciutadana a l’entorn natural de la vila.

Finalment, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) també rep suport anualment per executar tasques de manteniment forestal. El 2021, va comptar amb una dotació extraordinària que va permetre contribuir a la reposició de material i l’adquisició d’un vehicle nou per dur a terme les seves tasques habituals. En total, l’Agrupació va rebre 11.600€ del consistori.

Entre les properes actuacions, hi ha l’adhesió al Servei de Gestió Forestal i Energia de la Mancomunitat Penedès-Garraf, que impulsa accions per promoure la generació distribuïda i l’aprofitament dels recursos propis del territori per fer efectiva la transició cap a un model energètic sostenible.

Des de l’Ajuntament volem agrair la vostra col·laboració i molt especialment reconèixer la feina de l’ADF i la resta d’agents que treballen intensament en aquesta època per preservar la integritat dels nostres boscos.

Darrera actualització: 26.07.2022 | 13:18