Ingressa el fons documental de la Masia de La Passada de Sant Quintí de Mediona

Divendres, 17 de febrer de 2017
Està format per un centenar de plecs de documents que daten entre els segles XVI al XIX

La Passada és una masia situada a la població penedesenca de Sant Quintí de Mediona on recentment, gràcies a la intervenció de l’historiador Xavier Argemí Salat, s’ha recuperat un conjunt de documents en bon estat de conservació que es trobaven en un armari antic de fusta. Així, els propietaris de la masia, la família Mallol, amb la voluntat d’assegurar-ne la conservació i difusió, han realitzat el seu ingrés a l’Arxiu Comarcal.

Tot i que la masia es troba al terme de Sant Quintí de Mediona, la documentació que ha ingressat no té cap relació amb aquest municipi ja que es tracta d’un fons amb una informació referent a la família Batlle, que era una nissaga poderosa i rellevant econòmicament i socialment, avantpassats de la família Mallol, que vivien a Vilafranca del Penedès. El fons té un abast cronològic que va des dels segles XVI al XIX.

Entre la documentació n’hi ha que fa referència a la família com capítols matrimonials, testaments, inventaris, descripció de partides de terra, collites, pagaments de tributs, etc. Una altra gran part del volum documental fa referència al funcionament de l’antic convent de Sant Francesc, desaparegut fa gairebé 200 anys, principalment de la Confraria del Cordó (creacions de censals, testaments entre els segles XVI i XIX) i també hi ha anotades referències a la Guerra del Francès relacionades amb l’estada de les tropes a Vilafranca.

En un altre conjunt de documents hi ha una quantitat considerable de documents que corresponen a la gestió del govern municipal de Vilafranca del Penedès durant el període comprès entre els anys 1820 al 1842 aproximadament, període del qual no se’n conserva res al Fons Municipal de l’Ajuntament de Vilafranca. Una altra documentació força detallada és el referent als comptes que es gestionaven pel manteniment dels miquelets i el sometent de tot el Corregiment de Vilafranca de finals del segle XVIII. Finalment, també hi ha documentació que fa referència al teatre a Vilafranca del 1816 al 1841.

La varietat de documentació del fons ve donada perquè diversos membres de la família Batlle van exercir càrrecs importants, tant a l’Ajuntament de Vilafranca (Francesc Batlle va ser alcalde als anys 1823 i 1842) com al convent de Sant Francesc (tant el seu pare i avi com el mateix Francesc Batlle van ser síndics del convent aproximadament des de 1821 a 1835). En aquest període de temps hi van succeir una sèrie d’esdeveniments (revolucions durant el trienni liberal, la primera guerra carlina i la desamortització dels convents i ordes religioses) que, probablement, van propiciar que el Francesc Batlle s’apoderés d’aquesta documentació per evitar-ne la seva destrucció. 

Cal recordar que l’arxiu municipal de Vilafranca va patir dues destruccions importants, una amb l’entrada dels exèrcits de Napoleó durant la guerra del Francès, i l’altra, a la darrera carlinada, amb la entrada dels absolutistes a Vilafranca que van destruir tot el que quedava de documentació. Així dons, amb aquest ingrés, a banda de la informació patrimonial i econòmica de la família Batlle, podem tenir coneixement del funcionament de l’Ajuntament de Vilafranca d’un període molt agitat de la  vila i de Catalunya  —guerres carlines, desamortització dels convents, expansió de la ciutat, portada d’aigües, etc.—. 

La documentació també ens aporta informació de la vida i funcionament del convent de Sant Francesc, que havia desaparegut amb la desamortització i ara, almenys parcialment, podem recuperar.

Inicialment la documentació s’haurà de sotmetre a un procés de restauració que consisteix en la neteja per eliminar les restes de brutícia i instal·lació en carpetes i capses d’arxiu. En una segona fase es procedirà a la seva digitalització, descripció i difusió.

Notícia extreta de la Xarxa d’Arxius Comarcals, de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 4.09.2020 | 12:45