Es commemora el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

Dimecres, 14 d'abril de 2021 a les 00:00

Sant Quintí de Mediona s'adhereix a la commemoració dels 90 anys de la 2a República.

El 14 d'abril de 2021 es commemora el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República. Per aquest motiu, Sant Quintí de Mediona s'ha adherit a la iniciativa impulsada per la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, per tal de recordar aquest aniversari.

Així, l'Ajuntament ha editat un díptic commemoratiu sobre la Segona República a Sant Quintí de Mediona, on es mostra documents i fotos extretes de diverses fonts (Arxiu Municipal, hemeroteca de la Fundació Josep Irla, hemeroteca de La Vanguardia, Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès i arxius particulars). Es proposa un itinerari bàsicament visual a través del període històric d’aquells anys, des de la proclamació de la Segona República el 1931 fins al cop d’estat dels militars rebels que va donar lloc a la Guerra Civil (1936-1939).

La Segona República es va proclamar el 14 d'abril de 1931, després de la victòria de les forces republicanes a les eleccions convocades el 12 d'abril d'aquell any. A Catalunya, Francesc Macià va proclamar, el 14 d’abril, la República catalana amb la voluntat que es configurés com un estat integrat dins d’una Federació Ibèrica. El gest polític de Macià va determinar el camí cap a l'autogovern català, amb la creació de la Generalitat de Catalunya.

La Segona República també va ser important per l'assoliment de principis democràtics i la millora dels drets socials de les persones, on es van materialitzar avenços representatius en les llibertats, com l’aposta per l’escola pública, les millores en la sanitat i l’atenció a les persones, el sufragi femení, la igualtat entre homes i dones, el divorci, els drets laborals, la rellevància del municipalisme en la vida política i la normalització de la llengua i la cultura catalanes, que van ser interrumputs pel cop d'estat de 1939 contra el govern legítim de la Segona República, la posterior Guerra Civil i el Franquisme.

Darrera actualització: 14.04.2021 | 12:58