Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia: l’ús de plaques solars i el LED a la vila

Divendres, 21 d'octubre de 2022 a les 00:00

El 21 d’octubre de cada any se celebra el Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia. Una data en què es vol conscienciar sobre la importància de promoure l’accés universal a l’energia i visibilitzar l’impacte que pot tenir el seu ús en el medi ambient.

Aquesta efemèride promou, doncs, la reflexió sobre el consum energètic que fem en la vida quotidiana i les accions que podem dur a terme de manera individual per fer-ne un ús racional. A més, recorda la importància d’impulsar polítiques que afavoreixin l’eficiència energètica i la preservació dels recursos naturals i el paper que tenen les energies renovables per disminuir els efectes del canvi climàtic. 

Les plaques solars afavoreixen l’autoconsum 

A nivell municipal, l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona també promou la transició cap a energies verdes al municipi. A la casa de la vila,  la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques permet produir energia solar per a l’autoconsum municipal, la qual cosa redueix la despesa elèctrica, i sobretot disminuieix la contaminació que prové de les energies fòssils. En l’últim any, el 41% de l’energia que s’ha utilitzat a l’edifici municipal ha procedit de l’ús de les plaques solars, un sistema que durant els mesos d’estiu (amb més hores de sol) resulta encara més eficient perquè permet reduir considerablement la dependència de la xarxa elèctrica i potenciar l’autosuficiència. Així, entre el maig i el setembre, més de la meitat del consum energètic de l’edifici de l’Ajuntament prové de l’energia que ens proporciona aquest sistema. La instal·lació està ubicada a la teulada del consistori i pot assumir una potència màxima de 10,75 kWh. 

El LED promou l’eficiència energètica

En aquesta mateixa línia, aquest 2022 s’ha substituït l’enllumenat públic per la tecnologia LED. Aquest sistema permetrà estalviar al voltant d’un 35% d’energia respecte de l’enllumenat anterior, a més d’un 30% addicional gràcies a la reducció automàtica del consum a partir de les quatre hores de funcionament. D’aquesta manera, es reduiran les emissions de CO2, disminuirà la contaminació lumínica i els costos en la factura de la llum. S’han substituït 540 llumeneres que comprenen pràcticament tot el municipi, exceptuant aquells carrers que havien estat renovats en els últims anys (l’eix Vilet-Roques Altes, i els carrers Baix, Ramón y Cajal, i avinguda Catalunya).

El Fòrum Energètic Mundial, entitat que promou la celebració del Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia, recorda que tots podem contribuir en l’ús racional de l’energia, així, l’entitat ofereix diferents consells que podem aplicar en la vida quotidiana.

 • Consells per promoure l’estalvi energètic
 • Fer servir llum i ventilació natural, sempre que sigui possible.
 • Desendollar els dispositius que no necessitem.
 • Comprar bombetes de baix consum o LED.
 • Apagar els llums que no utilitzem en aquell moment.
 • Regular la calefacció i l'aire condicionat.
 • Descongelar els aliments a temperatura ambient, sense microones.
 • Fer un ús racional de l'aigua potable.
 • Usar cicles curts de rentat amb una temperatura moderada.
 • Aïllar bé les portes.
 • No deixar els dispositius en mode suspensió.

 

Darrera actualització: 21.10.2022 | 16:49