Avancen les obres de rehabilitació de la casa Weyler, que acull habitatges de lloguer social a la vila

Dijous, 21 de desembre de 2023 a les 00:00

Aquest desembre han començat les obres de reparació de la façana davantera de la casa Weyler de Sant Quintí de Mediona, que acull habitatges de lloguer social al municipi.

L’Ajuntament ha dut a terme una inversió total de 206.059,20  € per rehabilitar aquest emblemàtic edifici amb l’impuls de diverses actuacions que busquen preservar el seu patrimoni arquitectònic i millorar la sostenibilitat i l’eficiència energètica de l’immoble. Concretament, s’ha remodelat el pis situat a la primera planta i s’està reparant la façana davantera de l’edifici. A més, s’estan licitant les obres per reparar la coberta.

La casa Weyler és un edifici històric construït entre els segles XVIII-XIX -una inscripció visible a la planta baixa de l’edifici el data al 1864-. L’immoble va ser propietat del militar i polític espanyol Valeriano Weyler i Nicolau fins al 1930, i va passar a ser propietat del consistori al 1966 a partir d’una donació particular. Es tracta d’una construcció singular que destaca per les seves dimensions i formes, constituint un exemple del patrimoni arquitectònic de Sant Quintí de Mediona. Actualment, la casa compta amb una planta baixa i dos pisos superiors, i està reconvertida en habitatges seguint la fórmula de lloguer social.

Es remodela la façana, el primer pis i la coberta

Aquest desembre s’està duent a terme la reparació de la façana davantera, que inclou l’arranjament de tot l’acabat de la façana i  la substitució de totes les fusteries exteriors. Totes les finestres tindran balconera d’alumini i doble vidre per millorar l’aïllament i l’eficiència energètica dels immobles. A més, també es restaurarà la porta d’entrada, recuperant l’obertura sota l’arc d’entrada que tenia la porta original,  que amagava una reixa forjada. Aquest any, l’Ajuntament també ha completat la reforma d’un dels pisos situat a la primera planta, amb una redistribució total de la l’habitatge per acollir dues estances, un nou bany, una nova cuina i els paviments de l’immoble.

Els treballs continuaran el 2024 amb les obres de la coberta, actualment en procés de licitació, que preveuen reconstruir tota l’estructura, aïllament, impermeabilització i acabats, per tal de millorar-ne les condicions sobretot pel que fa a la seva eficiència energètica. En total, les actuacions -incloent la remodelació del pis, la façana davantera i la coberta- tenen un cost de 206.059,20 €, del qual un 58,24% -120.000€- s’ha finançat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i un 41,76% -86.059,20€- amb fons propis de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona.

El futur del projecte

En una fase futura, es preveu executar la reparació de la façana amb sortida al pati, que també busca preservar el patrimoni de l’edifici amb la recuperació del format de finestres que hi havia antigament a la façana original. A l’interior, en la seva planta baixa, es contempla recuperar una petita zona auxiliar per a la creació d’un espai de serveis on centralitzar totes les instal·lacions de cada habitatge i els serveis comunitaris, com els escalfadors d’aigua, zona de rentadores comunitàries o un espai per a ubicar-hi les deixalles. A més, també s’està estudiant l’impuls d’un projecte de masoveria urbana per a la segona planta de l’edifici, on podrien ubicar-se dos nous habitatges.

Darrera actualització: 21.12.2023 | 14:22

Imatges