15ª edició de la Fira Mata-degolla, amb un programa d'activitats més ampli en col·laboració amb el Ball d'en Serrallonga

Dilluns, 30 d'octubre de 2023 a les 00:00

Sant Quintí de Mediona celebrarà el cap de setmana de l’11 i 12 de novembre la 15ª edició de la Fira Mata-degolla. 

Els carrers de la vila tornaran a acollir aquesta festa, que commemora la història de les viles cremades el 1714, amb un programa d’activitats més ampli en col·laboració amb el Ball d’en Serrallonga. L’esdeveniment combinarà activitats i representacions històriques amb la fira de productes artesans.

Activitats populars amb el Ball d’en Serrallonga

El tret de sortida  serà el dissabte 11 de novembre amb les activitats organitzades pel Ball d’en Serrallonga, l’agrupació folklòrica local que participa a les recreacions històriques de la fira representant al sometent en el Mata-degolla. A les 11 h tindrà lloc l’espectacle de titelles dirigit al públic infantil a càrrec de Micro Troupe, a la Sala Polivalent El Jardí. A continuació, s’oferirà, a la Terrassa del Jardí, un Vermut Electrònic i el Concurs “Pipaporró”, en el que els participants podran demostrar les seves habilitats per beure amb porró. Després del dinar popular (cal adquirir tiquet prèviament) hi haurà un “Quinto Popular”, amb la participació d’empreses de tota la comarca. Finalment, a les 19.30 h, l’Ajuntament oferirà l’obra de teatre “Vanité”, a càrrec del grup de teatre l’Escorça Teatre de Sant Joan de Mediona (entrada gratuïta).

La fira, el diumenge 12 de novembre

La programació continuarà diumenge amb la recreació de diferents escenes de la vida al segle XVIII.  L’ambientació dels carrers de Sant Quintí mostrarà com era la vida al poble abans de l’arribada de l’exèrcit borbònic, mentre que el campament militar dels Trabucaires de Santa Coloma de Gramanet presentarà la indumentària i el dia a dia dels soldats de l’època. També hi haurà una zona de jocs infantils ambientats en el Mata-degolla al nucli antic com en les darreres edicions. Es faran dues representacions històriques: la crema de Sant Quintí, amb la col·laboració del Ball d’en Serrallonga, Isaac Morera i el grup teatral Entorn Produccions; i l’afusellament de l’avi després de l’entrada de l’exèrcit borbònic a la vila, a càrrec dels Miquelets de Badalona i el grup teatral Entorn Produccions.

Visites guiades per entendre la raó històrica del Mata-degolla

En el marc de la fira, l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona continuarà amb la sèrie de visites guiades pel municipi iniciada aquesta tardor. Concretament, per conèixer l’evolució històrica de Sant Quintí des del seu origen com a priorat benedictí fins als fets del 1714. La visita és gratuïta i les inscripcions són limitades i es poden fer prèviament a través d'aquest enllaç.

Història de la fira Mata-degolla

A principis de 1714 les tropes borbòniques van exigir un impost a la Vegueria de Vilafranca per a poder mantenir les seves tropes, però cap municipi del Penedès el va pagar. Com a resposta, el bàndol borbònic va enviar un grup de soldats amb l’objectiu de cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos els va emboscar i matar. Les tensions van augmentar i el duc de Pòpuli va enviar a 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona per acabar amb els rebels, com a represàlia. L’exèrcit borbònic va entrar a mata-degolla a la vila el 10 de gener de 1714, quan van cremar quasi totes les cases de la vila. Aquests fets històrics donen nom a la fira, una de les més antigues de Catalunya.

Fotografia: Aureli Diaz.

Darrera actualització: 30.10.2023 | 15:04

Imatges