Pla VENTCAT per l'episodi de ventada generalitzada, dilluns i dimarts

Dilluns, 16 de de gener de 2023 a les 00:00

Protecció Civil de la Generalitat ha informat que s'ha activat en fase d’ALERTA el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya que indica que avui dilluns s'inicia un episodi de vents amb ratxes fortes i que s'intensificarà de cara a dimarts i que afectarà la major part de territori de Catalunya.

Entre les comarques on es preveu que el vent bufi amb més intensitat hi ha l'Alt Penedès. Amb tot, el fenomen serà molt extens i afectarà la major part de Catalunya en major o menor intensitat. La franja horària de major intensitat és la central diürna, disminuint en força amb el pas de les hores per reprendre vigor dimarts.

Bufarà vent molt fort amb ratxes superiors a 70 km/h en la zona metropolitana de Barcelona, a comarques i poblacions on no és habitual aquesta situació, per la qual cosa cal extremar les precaucions i seguir els consells preventius que podeu trobar a l’enllaç http://interior.gencat.cat/ventades. Abans que s’iniciï l’episodi, es recomana retirar tots aquells objectes que siguin susceptibles de caure a la via pública des de balcons, terrasses, terrats, i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es puguin retirar. Convé especialment retirar aquelles decoracions nadalenques que encara no s’hagin retirat d’aquests llocs.

Un cop s’iniciï l’episodi, cal evitar situar-se en punts que poden dur un risc associat, com zones arbrades, pel perill que caigui una branca, al costat o recer de murs que no siguin estables i apartats de qualsevol element inestable o que pugui caure per la força del vent. També cal ser molt prudent en la conducció i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

Es demana extremar les precaucions en les activitats a l'exterior, especialment en zones de muntanya o més exposades. Si les condicions no són adequades renuncieu a l'activitat. 

Sant Quintí de Mediona està també en el nivell 2 del Pla Alfa, el que indica que hi ha activitats susceptibles de provocar incendis forestals que poden estar restringides. Consulteu les actualitzacions al web del Departament d'Interior.

Darrera actualització: 16.01.2023 | 12:50