Noves condicions que afecten als permisos per a la crema de restes vegetals

Dimecres, 19 d'octubre de 2022 a les 00:00

L'aprovació de la llei estatal 7/2022 ha comportat canvis en les condicions per a la crema de restes vegetals en l'entorn agrícola i silvícola. A continuació, podeu consultar les indicacions per iniciar aquest procediment i descarregar el dossier informatiu que ha preparat l'Ajuntament, disponible també al Punt d'Informació.

Què implica la nova llei estatal 7/2022?

La nova llei estatal 7/2022 de residus només permet la crema de restes vegetals a l'entorn agrícola i silvícola si es declaren raons de caràcter fitosanitari o bé relacionades amb la prevenció d'incendis. La
crema es podrà fer, de manera excepcional, sempre que es compti amb una autorització individualitzada i que no existeixin altres mètodes per al tractament de les restes.

La llei prioritza el reciclatge biològic i estableix que la crema s'ha de substituir per mètodes alternatius com l’autocompostage, per transformar el residu en adobament per al propi ús, la trituració de les restes i la seva utilització en el propi terreny o bé el trasllat a una planta de compostatge.

El món local demana el restabliment del procediment anterior per a l'obtenció de permisos

L'Ajuntament comprèn els inconvenients que suposa la nova normativa per als pagesos del municipi, que molts cops no poden assumir el cost d'adquirir maquinària per a la trituració o tractament de les restes o el
trasllat a plantes especialitzades.

Per aquest motiu, i davant la manca de mesures per al col·lectiu, va aprovar en sessió plenària una moció que demanava la modificació i adequació normativa perquè la pagesia pugui continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als mateixos camps tal com s'ha fet fins ara.

Acord per derogar la normativa

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAC) ha informat aquest mes que s'ha acordat derogar l'article que prohibeix la crema de les restes vegetals. Tot i això, cal esperar que aquesta modificació es publiqui al BOE, previsiblement, a finals d'aquest any. Mentre això no succeeixi, caldrà seguir el procediment que estableix la nova normativa per evitar sancions.

Procediment per presentar les sol·licituds

Consulta tota la informació al següent enllaç.

Darrera actualització: 19.10.2022 | 12:34