Sant Quintí de Mediona ha tingut el privilegi d’acollir en el seu passat recent l’insigne folklorista Joan Amades i Gelats, autor, entre d’altres, del Costumari Català. Es va casar amb la quintinenca Enriqueta Mallofré i a partir d’aquell moment l’arrelament d’Amades amb la nostra vila ja va ser ferm i ha constituït un actiu més de Sant Quintí.
En els darrers anys, la vila està impulsant un eix de dinamització de l’economia local basat en el binomi natura-cultura, on, a banda del patrimoni que suposa l’espai natural de Les Deus, també es treballa la promoció de la gastronomia popular i tradicional a partir de les receptes d’aquest caràcter recopilades per Joan Amades i incorporades al Costumari Català. A aquesta cuina se l’ha denominat conceptualment com a Cuina Amades, i seria l’expressió dels valors que conté la cuina popular i tradicional, que en la societat actual costen de trobar, com ara el consum dels productes de temporada, de proximitat —de la terra— de km 0; de qualitat; d’aliments poc processats; de “foc lent” —que les coses es coguin a poc a poc, sense presses per mantenir les seves propietats—; de compartir les menges a la taula; de sabor autèntic; etc. Sant Quintí vol oferir aquesta cuina, de bon grat, generosa i hospitalàriament al visitant a través dels restauradors, productors i elaboradors locals.
Una de les expressions anuals d’aquesta Cuina Amades és la Quintinada, una mostra gastronòmica d’aquests plats i productes de la Cuina Amades, amb l’objectiu que estiguin disponibles tot l’any a la restauració i al comerç local, cadascú segons la seva especialitat, com un veritable signe d’identitat i singularitat de Sant Quintí de Mediona.
|
|
|
|
|
|