La Rectoria i l'edifici del Capítol

Els edificis de la rectoria i l’espai que actualment ocupa la casa de la vila van ser en el passat el centre de la vida religiosa de Sant Quintí, des dels seus orígens, sobre el segle XI. Primer va ser un priorat benedictí, amb un prior i uns monjos que depenien del monestir de Ripoll, fins que l’any 1586 va passar a formar part del Capítol de la Catedral de Barcelona.

Hi havia unes dependències on s’emmagatzemava el gra i l’oli i també s’hi guardaven aus i altres bèsties de corral, en concepte de pagament dels impostos (principalment els delmes i les primícies) que pagava la població de Sant Quintí al Priorat.

Aquestes edificacions han patit saquejos i incendis al llarg dels segles, a causa dels diversos conflictes armats que s’han anat succeïnt, per la qual cosa s’han hagut de refer unes quantes vegades.

El pas inferior que permet transitar de la plaça de l’Església a la plaça dels Avis antigament era un dels llocs d’entrada i sortida a la vila. Hi havia un horari establert per l’Ajuntament pel qual s’havien de tancar les portes a determinada hora. A la nit la vila havia de quedar ben resguardada del perill exterior de lladres i saquejadors.

L’edifici que ocupa actualment la casa de la vila abans se l’anomenava el Capítol. Durant el segle XIX i XX va ser objecte de disputa entre l’Església i l’Ajuntament. L’edifici no estava en bones condicions però l’Ajuntament el volia destinar a escola pública. El cas és que, durant els anys 20 i 30 del segle XX, el rector mossèn Josep Pla va aprofitar aquest local per fer-hi diverses activitats per a infants i joves de Sant Quintí (catequesi, música, escolania, caramelles, gimnàstica, projeccions cinematogràfiques, etc.). Va ser una època de gran dinamisme que va revolucionar la vida cultural de la vila.

L’any 1972, l’Ajuntament de Sant Quintí va comprar l’edifici al Bisbat de Barcelona per construir-hi la casa de la vila. L’any 1975 se’n va fer l’acte d’inauguració.

Darrera actualització: 13.06.2018 | 08:53