L'idCAT Mòbil ja es pot utilitzar per a fer tràmits amb l´Ajuntament de Sant Quintí de Mediona

Dimarts, 9 de juny de 2020 a les 00:00
Els veïns ja poden utilitzar el nou sistema idCAT Mòbil per a fer tràmits en línia de forma molt fàcil, segura i gratuïta.

L’idCAT Mòbil s’ha activat a més de 900 administracions locals que utilitzen la tramitació electrònica e-TRAM de l’AOC. L’idCAT Mòbil és un sistema d’autenticació i signatura electrònica per a realitzar tràmits en línia que, a diferència dels certificats digitals, no requereix instal·lar cap programari ni recordar cap contrasenya i, per tant, és molt més usable i pràctic. L’idCAT Mòbil es basa en l’enviament de contrasenyes d’un sol ús al telèfon mòbil en el moment que la persona realitza el tràmit telemàtic, de la mateixa forma que fa temps que ja fan moltes entitats financeres i xarxes socials. A més, permet identificar-se i signar a través de qualsevol mòbil, tauleta o ordinador i les signatures electròniques produïdes tenen valor legal i són adients per a tràmits amb un nivell de seguretat mitjà d’acord a la normativa vigent.

Impuls a la tramitació en línia
Actualment el nivell de tramitació electrònica dels ciutadans amb les administracions locals és inferior al 25%, tot i que el 75% dels ciutadans ja són internautes habituals. Una de les principals barreres ha estat la identificació dels ciutadans que s’ha basat principalment en l’ús de certificats digitals.

L’idCAT Mòbil és un gran impuls a la tramitació en línia que permetrà estalviar temps i molestos desplaçaments als ciutadans i, al mateix temps, facilitar una gestió sense papers i més eficient per part de les administracions. Segons l’estudi de costos del Consorci AOC realitzar un tràmit presencialment i en paper suposa un cost total de 18€: 12€ de cost pel ciutadà i 6€ per a l’administració.

Com funciona?

En cada gestió/tràmit que us demani la identificació i us motri l'opció IdCAT Mòbil haureu de triar-la i esperar a rebre un codi en el vostre telèfon mòbil, al que prèviament hautoreu autoritzat en el registre de les vostres dades de contacte. Aquest codi l'haureu d'intoduir per tal de verificar la vostra identitat.

Quins tràmits es poden realitzar?

Es poden fer la majoria de tràmits de 876 ajuntaments -inclòs el de Sant Quintí de Mediona- i tots els consells comarcals, a més dels serveis que ofereix la Generalitat de Catalunya a l’Oficina Virtual de Tràmits, que inclou la carpeta ciutadana, peticions genèriques, sol·licituds d’accés a informació pública o tràmits d’empresa. Properament, s’anirà ampliant l’ús de l’idCAT Mòbil en altres organismes públics i tràmits a mesura que finalitzin els treballs d’integració tecnològica.

Procés d’alta a l’idCAT Mòbil. Com em puc donar d’alta a l’idCAT Mòbil?

Qui vulgui tenir l’idCAT Mòbil s’ha de donar d’alta de forma simple i en menys d’un minut a través del web. Únicament cal que el DNI, targeta sanitària i telèfon mòbil. 

Els dos sistemes d’identificació davant l’Administració, idCAT Mòbil i l’idCAT Certificat, són independents i totalment compatibles entre sí. Per tant, si un usuari ja disposa d’un d’ells, no implica la modificació de les dades ni l’anul·lació del primer. Els ciutadans poden sol·licitar els dos serveis d’identificació i utilitzar-los segons el tipus de tràmit que necessiti fer.

Les dades que l’usuari lliura quan es dóna d’alta s’emmagatzemen al fitxer Seu electrònica de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, del qual n’és titular la Direcció General d’Atenció Ciutadana del Departament de la Presidència.

En l’alta al web, el ciutadà ha d’informar un conjunt de dades personals (data de naixement, número de DNI, codi de barres de la Tarja Sanitària del CatSalut, el telèfon mòbil i el correu electrònic). Les dades són comprovades a l’instant en un procés d’identificació i, si són correctes, l’alta es completa de forma immediata.

L’idCAT Mòbil ha estat impulsat i desenvolupat per la Generalitat de Catalunya (Direcció General d’Atenció Ciutadana i Direcció General de Modrnitació i Innovació de l’Administració), conjuntament amb el Consorci AOC. Es pot consultar més informació sobre el servei idCAT Mòbil al web de suport de l’idCAT Mòbil.

Darrera actualització: 04.09.2020 | 13:36