Sant Quintí presenta el Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès

Dilluns, 12 de maig de 2014 a les 00:00
El Campus serà una oportunitat per posar Sant Quintí al mapa i vincular-lo amb la cultura popular

El passat dijous, dia 24 d’abril de 2014, es va celebrar la presentació a Sant Quintí de Mediona del Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès davant dels mitjans de comunicació. Aquest acte va servir per donar el tret de sortida a aquest ambiciós projecte d’àmbit nacional.

El Campus durarà un cap de setmana (11 – 13 de juliol) i consistirà en un seguit de cursos, xerrades, tallers i ponències de caire teoricopràctic centrades en el món de la cultura popular i tradicional. Els continguts giraran a l’entorn de dos grans blocs: la figura i la tasca de Joan Amades (la qual cosa lliga perfectament amb el projecte que es vol portar a terme a Sant Quintí de la creació del Centre d’Interpretació Espai Joan Amades); i el model de festa major del Penedès i el Camp de Tarragona.

Aquesta presentació va constar de quatre parlaments. En primer lloc va parlar el Sergi Garcia (Regidor de Cultura), en segon lloc va parlar el Pol Pagès (1r Tinent d’Alcalde), en tercer lloc va parlar el Bienve Moya (Director del Campus) i finalment va parlar el Ramon Arnabat (President de l’Institut d’Estudis Penedesencs). Durant les diferents intervencions es va anar esgranant la importància que tindria fer aquest Campus per a diferents actors: la vila de Sant Quintí, la Comarca de l’Alt Penedès, la cultura popular i tradicional, la figura de Joan Amades, etc.

Des del consistori local van explicar la importància que té aquest projecte i com lliga amb altres accions que s’estan emprenent per regenerar el municipi. Sant Quintí vol impulsar una regeneració econòmica que li és molt necessària a través del seu important llegat folklòric i associatiu i també de la seva riquesa natural, amb la qual també compta (les Deus). D’aquesta manera, i en paraules seves, “Sant Quintí ha de jugar a la primera divisió de la cultura popular i tradicional, perquè és la que li pertoca”. També van comentar que aquest acte seria un revulsiu per al comerç i els negocis locals. Van aprofitar per explicar una mica el projecte del Centre d’Interpretació Joan Amades, que serà un espai amb tres eixos: cultural, social i turístic. Així doncs, el Campus Joan Amades servirà per dotar d’una plataforma de difusió i reconeixement de la figura de Joan Amades; per explicar el model festiu que més s’ha estès pel país, el del Penedès i el Camp de Tarragona; per potenciar l’economia local.

Tot seguit va parlar el Bienve Moya (el Director del Campus), que va fer una explicació més precisa de què serà el Campus i en què consistirà de manera més concreta. Va parlar de continguts, però no va avançar cap nom (de professor) perquè, va dir, en té alguns que no estan lligats i, per tant, no podia avançar-ne. Va exposar que el Campus tindrà 21 hores lectives i que els continguts concrets seran: els balls blancs (bastoners, gitanes, cercolets, panderetes...), el vestuari i les diferències locals; confecció d’inxes; confecció de vestuari festiu; el correfoc, seguretat i pirotècnia; la música que envolta la cultura popular i tradicional; els instruments i els intèrprets antics i actuals que acompanyen el folklore propi del Penedès i el Camp de Tarragona; com es porten i es fan ballar els gegants.

Finalment va parlar el Ramon Arnabat, que va donar el punt de vista de l’impacte i la importància que tindrà aquest Campus a nivell comarcal. Va comentar que l’IEP està disposat a ajudar sempre en termes tècnics i per fer difusió del Campus i es va mostrar molt satisfet que aquest esdeveniment d’àmbit nacional es faci a la comarca de l’Alt Penedès, que tant té a ensenyar i a explicar pel que fa a cultura popular.

Finalment es va fer un torn de preguntes i el públic es va mostrar molt participatiu i interessat pel projecte.

Darrera actualització: 04.09.2020 | 12:05