Curs Feminisme per a principiants

Del 23 de novembre a les 00.00 h al 14 de desembre de 2020 a les 00.00 h

DESCRIPCIÓ

Curs semipresencial d’introducció als feminismes d’arreu del món i els debats contemporanis que encaren. El curs té per objectiu posar unes mateixes bases de coneixement dels feminismes d’arreu del món.
El curs s’estructura en un format d'una sessió presencial de presentació i 4 sessions de 45’ presencials en streaming, on la docent farà una exposició de la temàtica i es realitzarà un debat dinamitzat. Prèviament a cada sessió s’enviarà un petit text de reflexió i unes preguntes perquè les participants comencin a fer bullir l’olla. Posteriorment a la sessió, s’enviarà el material didàctic per aprofundir en la temàtica abordada.

L’última sessió consistirà en un fòrum obert dinamitzat per tal de fer emergir, de forma curosa i conscient, les diferents veus i visions presents respecte la vivència dels feminismes.

DESTINATÀRIES

Aquest curs està adreçat a tota la ciutadania de Sant Quintí de Mediona que tingui interès en conèixer els Feminismes i els moviments pels drets de les dones i LGTBIQ.

OBJECTIUS

L’objectiu principal del curs és donar a conèixer diferents maneres de viure els feminismes i abordar els diferents debats i problemàtiques de les dones, lesbianes i trans arreu del món, amb l’objectiu d’obrir els horitzons propis per apropar-se a les situacions locals amb una nova mirada, més rica i interseccional.


CONTINGUT DE LES SESSIONS

El programa del curs - subjecte a modificació segons les motivacions, interessos i necessitats del grup - és el següent:

  • Sessió 1: Feminismes occidentals. Què és el feminisme? Com, on i perquè sorgeix? Què ha fet fins ara, què ha aconseguit i què proposa? Ens aproximarem a l'evolució històrica dels feminismes occidentals: com sorgeixen, i quines són les seves primeres demandes, propostes i èxits!
  • Sessió 2: Feminismes d’altres latituds. Creuarem les nostres fronteres i veurem que de feminismes el món n'és ple I no tots demanen el mateix ni proposen les mateixes estratègies: a cada context social i cultural les situacions, necessitats i demandes són diferents, i no hem de pretendre que les nostres siguin universals.
  • Sessió 3: La crisi dels treballs de cures: el treball invisible i les cadenes globals de cures. Petita introducció a l’economia feminista des d’una mirada interseccional: Què és el treball domèstic i de cures? Com s’organitza actualment en la nostra societat i quins impactes té en les dones d’arreu del món?
  • Sessió 4: El feminisme i el moviment LGBTIQ+. Què volen dir les sigles LGBTIQ+? Quines lluites socials hi ha al darrere i com s’han relacionat històricament amb el feminisme. Encontres i desencontres entre els feminismes i les identitats i expressions de gènere, i de les preferències sexuals i afectives.
  • Sessió 5: Fòrum obert. Espai facilitat d’expressió del que remouen els feminismes, a nivell personal, col·lectiu i polític, amb l’objectiu de poder expressar totes les veus de manera segura i cuidada.

 

DOCENT

Mariona Zamora Juan: és antropòloga social, especialitzada en teoria política feminista i polítiques d'igualtat amb perspectiva de gènere i feminista. S'ha format, ha treballat i ha escrit sobre coeducació, economies feministes i transformació organitzacional proequitat de gènere. És sòcia fundadora de l'Esberla, on treballa de formadora, facilitadora i consultora per a centres educatius, entitats i empreses.

RECURSOS I EQUIP NECESSARI

Per a la realització del curs serà necessari que totes les participants disposin d’un ordinador amb accés a internet, càmera i micròfon. El curs es durà a terme amb la plataforma de codi obert Jitsi, amb la qual no cal registre previ de les participants.

CALENDARI

El curs s’impartirà durant el mes de novembre/desembre, els dies:

  • dilluns 16/11 de 18h a 19h30 (sessió presencial de 1,5h)
  • dilluns 23/11 de 18h a 18h45 (sessió online de 45 min)
  • dilluns 30/11 de 18h a 18h45 (sessió online de 45 min)
  • dilluns 07/12 de 18h a 18h45 (sessió online de 45 min)
  • dilluns 14/12 de 18h a 18h45 (sessió online de 45 min)

INSCRIPCIONS:

Del 19 d'octubre al 11 de novembre de 2020 en el següent enllaç https://forms.gle/nSCVQEzhi9e12fgU6

Per a més informació: st.quinti@diba.cat

Darrera actualització: 21.11.2020 | 17:33